Archiwum 07 maja 2019


Pancakes
07 maja 2019, 14:30

 

2 szklanki (300 g) mąki pszennej, przesianej 2 duże jajka 1,5 szklanki (375 ml) mleka 75 g masła, roztopionego i przestudzonego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżki cukru szczypta soli

 

Jajka lekko roztrzepać przy pomocy rózgi kuchennej (powinny się lekko spienić), dodać mleko, masło i wymieszać rózgą kuchenną. Bezpośrednio do mieszanki przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników i powstania gładkiego ciasta.

 

Smażyć na suchej nieprzywierającej patelni (można na odrobinie masła lub oleju), z obu stron, na lekko złoty kolor. Odwracać na drugą stronę, kiedy na powierzchni placka pojawią się pęcherzyki. Odkładać na talerz.

 

Podawać z syropem klonowym, miodem, świeżymi owocami, bitą śmietaną lub wedle upodobania.

Smacznego :-)