Archiwum 10 maja 2019


Ciasto owocowe
10 maja 2019, 22:26

Składniki:

6 dużych jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 600 g owoców świeżych lub zamrożonych 1 łyżka kakao (tylko jeśli podzielicie ciasto na 2 części)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodawać żółtka, po kolei, ubijając. Wlewać strużką olej, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem - przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta przy pomocy szpatułki.

Ciasto wlać do formy 30 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć owoce. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :-).