Szarlotka


14 maja 2019, 07:22

Składniki

12 porcji
300 g mąki pszennej 200 g masła (zimnego) lub masła roślinnego, margaryny 50 g smalcu (lub masła) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 jajko 1,5 kg jabłek* 1/2 łyżeczki cynamonu cukier puder

Przygotowanie

Niedużą foremkę o wymiarach ok. 21 x 25 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Zagnieść ciasto kruche: do mąki dodać pokrojone w kosteczkę masło oraz smalec, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Siekać składniki lub rozdrabniać dłońmi lub mieszadłem miksera na drobną kruszonkę. Dodać jajko i połączyć składniki w jednolite ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki i włożyć do garnka. Dodać cynamon i podgrzewać pod przykryciem przez ok. 10 - 15 minut aż jabłka zmiękną i się rozpadną, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać. Można doprawić cukrem jeśli jabłka są bardzo kwaśne. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Rozwałkować połowę ciasta podsypując mąką (lub pokroić nożem na plasterki) i wylepić spód formy. Dodać jabłka a na nich położyć drugą część rozwałkowanego ciasta (lub startego na tarce lub pokrojonego na plasterki). Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 - 40 minut na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.

Wskazówki

* najlepsze są jabłka twarde i kwaśne np. odmiany szara reneta. Mogą być też jabłka antonówka lub papierówka lub jabłka ze słoika (1 litrowy słoik). 

Szarlotka

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz