Tort truskawkowy
11 maja 2019, 05:08
Składniki
Biszkopt
7 dużych jajek
szczypta soli
120 g cukru
170 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej
Lemoniada
1/2 cytryny
gałązka mięty
2 łyżki cukru
woda
Krem
500 g sera mascarpone (zimnego)
250 g śmietanki kremówki 30% (zimnej)
1/2 szklanki cukru pudru
250 g ricotty lub twarogu sernikowego
oraz
250 g konfitury truskawkowej lub dżemu truskawkowego (gotowego lub domowego np. z tego przepisu)
500 g truskawek
Dekoracja np.
ok. 100 g bezy
świeże truskawki, kwiaty
Przygotowanie
Biszkopt
Jajka ogrzać w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli, następnie stopniowo, po łyżce, dodawać cukier cały czas dokładnie ubijając masę.
Stopniowo wlewać żółtka, w krótkich odstępach czasu, miksując na jednolitą masę. Po dodaniu żółtek masy już dłużej nie trzeba ubijać.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do czystej miski, wymieszać, następnie dodać w 2 partiach do ubitej masy jajecznej i delikatnie miksować na minimalnych obrotach miksera lub mieszać aż składniki się połączą.
Wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 30 minut. Wyjąć i dokładnie ostudzić. Przekroić na 3 blaty.
Przygotować nasączenie z lemoniady: wycisnąć sok z cytryny i uzupełnić wodą aby uzyskać 1 i 1/2 szklanki płynu, dodać gałązkę mięty i 2 łyżki cukru, wymieszać i odłożyć.
Krem
Zimne mascarpone włożyć do miski, wlać zimną śmietankę, dodać cukier puder i ubić na sztywny krem (ok. 2 minuty), następnie zmiksować do połączenia się składników z ricottą lub twarogiem sernikowym.
Odłożyć ok. 1/3 otrzymanej masy na wierzch i boki, a do reszty dodać połowę konfitury truskawkowej (ostudzonej jeśli sami ją gotowaliśmy). Zmiksować.
Drugą połowę konfitury truskawkowej połączyć z pokrojonymi w kosteczkę truskawkami.
Przełożenie
Na paterze położyć pierwszy, dolny blat biszkoptu, nasączyć nasączać 1/3 lemoniady, ułożyć połowę truskawek z dżemem a następnie połowę truskawkowego kremu.
Położyć drugi krążek, nasączyć, wyłożyć resztę truskawek i resztę truskawkowego kremu. Położyć ostatni biszkopt i nasączyć go. Tort posmarować odłożonym białym kremem.
Boki obłożyć pokruszoną bezą. Wierzch udekorować bezami, truskawkami i kwiatami.
Wskazówki
Biszkopt można też zrobić z tego klasycznego przepisu.
Dodaj komentarz